4/1 Tips i vardagen

Ekologiskt knäckebröd:

Detta behövs: 5dl vatten, 1 1/2 tsk salt(vi tog ekohavssalt fast bara 1tsk), 1dl ekologiskt  rårismjöl,. 3dl ekohavgregryn, 1dl boveteflingor, 2dl grovt eko-rågmjöl, 2dl blandade frön; pumpa, sesam & solroskärnor och 3msk eko-olivolja.

Vi har en helt galet god eko-olivolja från Sicilien Vivere Verde Gulfi, som vi testar från Grön Interiör. Love it. Nötigt fyllig smak utan att ta över.

Så här gör du: Blanda ihop alla ingredienser och slå över vattnet och oljan sist. Låt stå i bunke minst i 8 timmar eller över natten. Ta plåt och klä med bakplåtpapper. Häll på blandningen tunnt men så att det täcker plåten. Grädda först i ca 15 minuter i 200C sedan tar du ut plåten och klipper lagom stora bitar, antingen som stora knäckisar eller som kex. Sedan gräddar du ytterligare i 150C i 30-40 min men vänder bitarna efter halva tiden. Här måste du kolla noga ugnen så att knäcket inte bränns. Klart & superenkelt och smarrigt.

Skärmavbild 2013-05-01 kl. 12.34.51

Skärmavbild 2013-05-01 kl. 12.28.13

 

Så här såg vår smet ut..och tadaa—så här smarrigt blev det.

 

 

 

Odla hemma ekologiskt

 

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.24.46     

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.24.54

  Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.25.26

   Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.25.19

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.25.11

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.37.38

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.36.51

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.37.01

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.37.16

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.33.43

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.34.02

Skärmavbild 2013-04-19 kl. 08.34.46

21 plusgrader i Oskarshamn igår.

Dags att börja ODLA ODLA ODLA.

Alltså gudars vad härligt att det äntligen börjar bli varmt och härligt på riktigt. Nu är det hög tid att börja för-så och odla inför sommaren. Det går utmärkt att odla köksträdgård med goda örter även om du inte har balkong. Och har du balkong eller bor i hus; då finns alla möjligheter i världen och du kan odla allt från rädisor till potatis.

FÖNSTER/KÖKSODLING

Ekologiska örter till en köksträdgård går utmärkt att odla i fönster och förutom att de ger piff på maten är de rika på både antioxidanter, vitaminer och mineraler. 

  • De flesta örter går att odla i kruka, skillnaden är att du behöver vattna mer. Det smidigaste är att köpa redan färdiga plantor då från plantskola och kruka om. Du kan också inomhusså och ställer dem då ljust. Frö-så kan du göra i gamla äggkartonger, snurra ihop gamla tidningspapper till en liten såbädd eller varför inte hänga upp gamla kaffekoppar i örat och hänga på snöre i fönster; sparar både plats och ger personlig odling. 

Exempel på trevliga örter för köksträdgården är bland annat, Rosmarin, Basilika, Citronmeliss, Persilja, Koriander och Timjan. Köper du frön finns en rad olika ekologiska frön att välja från Runåbergs ekofröer, Lindbloms frö, Kitchengardens.se har ett stort utbud liksom gourmetgarage.dk

Ekologisk jord, har bland annat Änglamark, Garant ekologisk blomjord och Hasselfors.

  • Ekologiska färdigdrivna plantor kan fortfarande vara svårt att hitta, mycket för att det inte finns någon bra teknik för att styra näringstillförseln för plantorna ännu. Men fråga handelsträdgården nära dig. I Stockholmsområdet finns bland annat Ulriksdals slottsträdgård och Rosendals Trädgård som har ekoplantor.
  • Kruka dem gärna i vintagebyttor eller varför inte i porslin eller andra pytslar som annars inte används. Fiffigt och personligt. 

BALKONG

Odla potatis, grönkål, tomater, plocksallad, rädisor och ruccolasallad på balkong.

  • Det går jättebra att odla alltmöjligt på balkongen. Det du ska tänka på är att ha tillräckligt djupa odlingslådor och satsa på bra jord. Se till att alla krukor/lådor har vattenkärl längst ned för bra dränering. Har du solig balkong får du titta extra noga med vattningen då det ofta kan dunsta snabbt. Har du en balkong i skugga; satsa på växter som fungerar även i skugga; exempelvis humle, krasse (ger fina blommor och är supergott på smörgås) sockerärtor, koriander, dill.

Blommor som är ljuvliga att odla på balkong

  • Indiankrasse, doftpelargon, lövkoja, luktärt, tagetes och vanlig pelargon och ros förstås. 

OBS – vid balkongodling - kolla med hyresvärd/värd hur du får hänga lådorna; det kan skilja värdar åt. Tänk också på att vattna och vattenspraya ofta då vätska dunstar snabbare från balkong än i trädgård.

 TRÄDGÅRD

För-så nu, eller kruka om plantor för tåligare växt att sedan planetera ut när nu äntligen snön börjat försvinna från trädgården.

Gör ekologisk glass

 

Skärmavbild 2013-04-17 kl. 09.10.39

 

Slår aldrig fel. Alltid när första vårsolen behagar att titta fram börjar min craving för glass. Och eftersom jag både är laktosintollerant och kör helt ekologiskt (och gärna med så lite socker som möjligt) gör jag glassen själv. Busenkelt faktiskt. Här några gudomliga recept. 

 

 

 

Bläbärsglass:

 

Detta behöver du; 0,5 dl strösocker (kan bytas ut mot LCHF-sötningsmedel), 2 äggulor, 200g blåbär, 1,5dl mjölk, 1 dl vispgrädde, 2 tsk vaniljsocker och 1 msk färskpressad citronsaft.

 

Så här gör du: Vispa äggulorna med hälften av sockret till ett kraftigt skum. Vispa grädden med vaniljsockret och mixa blåbären med andra sockerhälften och citronsaften. Vänd ned mjölken, den vispade grädden och ägguleskummet i bläbärssmeten. Kör i glassmaskin. Min glassmaskin har två skålar som ställs i frysen i minst åtta timmar, sedan när man väl vill ha glass tar man ut skålen, fyller den med gottigheten och sätter igång maskinen. Då har du glass efter 5-12 minuter!

 

Vaniljglass grundrecept som kan förändras med massa olika smaker

 

Detta behöver du: 4 äggulor, 1/2 dl strösocker, vaniljstång, 2dl gammaldagsmöjlk, 1,25dl vispgrädde.

 

Så här gör du: Gröper ur vaniljfrön från stången. Vispar äggulor, socker och vaniljfrön till ett poröst skum. Värm mjölk utan att den börjar koka och ta bort från plattan. Vispa grädden och vänd ned i ägg/socker/vaniljsmeten. Häll långsamt i den varma mjölken. När allt är blandat, sätt kastrull på spisen och värm blandingen på medelvärme under omrörning till den blir tjock. Den får ej koka. När den blivit tillräckligt tjock ta bort från plattan och låt svalna i vattenbad. Kör i maskin tils den blir glass. Klart!

 

Vill man göra det enklare för sig kan man efter att man vänt ned vispgräddsblandningen i ägg/sockersmeten så kan man tjoffa ned den i glassmaskinen på direkten isället. Det blir en god glass också, men inte lika krämig.

 

Exempelvis har jag tesat att krossa i polkagrisar, supergott och det gör man då efter glassen blivit klar!

 

Italiensk chokladglass

 

Detta behöver du: 1dlsocker, 4msk kakao, 3msk maizena, 2dl gammaldagsmjölk, 2tsk vaniljsocker, 1dl grädde, 50gmörk choklad, 2 äggulor.

 

Så här gör du: Du blandar alla ingredienser i en kastrull utom äggulorna och kokar upp så att du får en tjockare smet. Då tar du bort kastrullen från plattan ploppar i äggulorna, ställer tillbaka och rör om tills du fått en tjockare smet. Sedan låter du smeten svalna i vattenbad. När den är tillräckligt sval, kör i glassmaskinen!

 

ps. Jag har testat att krossa i kaffebönor..supergott blev det till ..

 

Yoghurtglass vaniljsmak:

 

Detta behöver du: 2,5 dl naturell yoghurt (vi tog den riktigt feta fina från Grekland), 2 äggulor, 1dl strösocker, 5msk färskpressad citronsaft, frön från vaniljstång.

 

Så här gör du: Vispa äggulorna med sockret till en porös massa, blanda sedan yoghurt med citronsaften och vaniljfröna och vänd i äggsmeten. Plopp i maskinen och kör sedan klart! Det här receptet kan du ju sedan ändra hur mycket som helst gällande smak, vill du ha i blåbär, hallon eller andra bär/frukter är det bara att gå bananas!

 

Har ni fler tips? Skriv i komenardelen så glassar vi till och tar bilder.

 

 

Tack Mette för en god julklapp <3

 

Spetsa till tillvaron
Gör det själv del1


 
Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.31.57

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.38.52  

     Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.31.42

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.57.13

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.56.14   Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.33.08

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.31.18Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.33.39

 

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.34.45

 

 Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.34.54

 

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.35.06

 

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.35.41

 

Skärmavbild 2013-04-16 kl. 09.37.06

 

Ni som följt bloggen ett tag vet min vurm för spets. Jag älskar spets. Det går att göra så ofantligt vackert med spets oavsett det är dukning, kläder eller vackra presenter. Här lite härlig vårinspiration bjuder jag på ;) del 1 av 3

  • Sy på spets på gamla kläder. Snygga sommarshorts med spetskant är superenkla att göra. Klipp ett par gamla byxor du inte använder längre och klipp en flik upp vid låret. Den syr du sedan spets på, alternativt så lägger du spetskanten runt hela shortsbenet. Eller varför inte smycka ut fickorna med spets. En skjorta blir som ny med spets. 
  • Skor och väskor får också nytt liv med spets. Hör med hobbybutiken om vilket lim som fungerar och som är doftfritt och spetsa på hur du vill.
  • Så är det snyggt så klart att ha spets i håret.
  • Man kan lacka in spetstoppar på naglarna – supersnyggt blir det.
  • Gamla sylt- och inläggningsburkar blir kanonsnygga med spets.
  • Vill du göra spetslampa eller spetskorgar för förvaring; blåser du upp ballong, köper ett bra doftfritt lim och limmar på spetsduk eller spetsband på ballongen. När det sedan stelnat, pangar du ballongen och vips har du en snygg lampa eller liten förvaringskorg.
  • Ge-bort-paket blir så klart extra piffiga med lite spets ;)

ps. Det bästa är att du verkligen kan fynda spetsdukar/spetsband och spetsgardiner i second-hand-butiker, vintage och loppisar ds.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback